De fleste større bedrifter har gjerne en bildebank, fordi det er et effektivt markedsføringsverktøy. Men også små og mellomstore bedrifter kan utnyttet fordelene av dette verktøyet, samtidig som bedriften sparer penger. Her får du 7 gode grunner til å ha bildebank!

Fotograf Raymond Engmark har jobbet i 10 år med kommersiell foto, oppdragene har variert fra store internasjonale kjeder til bedrifter med en ansatt. Gjennom 10 år har det vist seg at mange av de samme prinsippene kan brukes hos både store, mellomstore og små bedrifter – og en bildebank er et sterkt verktøy for å sikre at bedriften alltid ser oppdatert og bra ut.

De syv punktene under, de jobber sammen – og forsterker hverandre. Lykke til med din bildebank, det er en investering som ofte kan betale seg selv allerede fra første nye kunde.

Coop, kalender 2022
Bildet tatt under flotte vinterforhold med en gullende ren bil for Coop Norge, men selv i Nord-Norge er det ikke alle dager som ser slik ut.

1. Få kontroll på hvordan bedriften fremstilles

Behovet for foto og video hos en bedrift er ofte akutt. Tidsfristene er korte, og mange små og mellomstore bedrifter vil kjenne seg igjen i denne situasjonen: “Vi skulle hatt noen bilder, og vi skulle helst hatt de i går”. Dermed finner man første og beste fotograf.

Det er i slike tilfeller man kjenner best på hvor godt det er å ha en bildebank. Fotografen er nøye valgt, og bildene er gjennomtenkte. Det riktige verneutstyret er på plass. Det er ingen uheldige elementer i bakgrunnen. De ansatte er fornøyde med hvordan de ser ut, og bildene er av en kvalitet som bedriften ønsker å knytte seg til.

Med en bildebank så er bedriften alltid i forkant. Om avisen ringer, så har man et skikkelig portrett eller prosjektbilder å sende over. Om en stillingsannonse skal ut, så ligger et bilde klart som viser bedriften som en attraktiv arbeidsplass. Det samme gjelder om bilen skal folieres, nettsiden skal oppdateres, annonser skal lages eller kalendere skal trykkes – for å nevne noe få eksempler.

Løwini, fotografert hos Nord-Norsk Lederutvikling
Interiør fotografert til portofolio for Løwini. Farger, materialvalg og stil varierer er trendbasert, og det er viktig at kundene ser at Løwini er ledende på det.

2. Sørg for at prosjektene og referansene er oppdaterte

Det beste bedriften din leverer, det bør nå ut til kundene, og ikke minst fremtidige kunder. Det å være synlig gjennom foto og video betyr at man alltid ligger i lomma til alle som bruker en smarttelefon. Da er bedriften bare et Google-søk unna å imponere sin neste kunde, og investeringen i foto og video, den betaler seg raskt tilbake.

Her gjelder det å være konkurransedyktige med gode foto og video, for algoritmer på SoMe og Google vil alltid jobbe for å vise alternativer/konkurrenter, og da hjelper det å være stjernen som skinner sterkest. Har bildene høy kvalitet, så vil både prosjektet og bedriften fremstå som mer seriøs, trygg og med den samme gode kvaliteten som bildet.

En naturlig del av en bildebank vil være nettopp noen skrytejobber, som man kan vise frem til potensielle kunder. Har bedriften gode bilder, så hjelper det bedriften å se bra ut, og bedriften får et konkurransefortrinn.

Mer (Tidligere Grønn Kontakt)
Mer (Tidligere Grønn Kontakt) ønsker at alle bildene skal ha blåtoner i skyggene, slik at bildene er med å skiller Mer ut fra andre leverandører. Enkelt, men effektivt grep.

3. Vern om bedriftens profil, strategi og verdier

Profil kan være så mangt, men for eksempel hvilke farger man bruker, om bildet skal ha en miljøvennlig profil eller om bakgrunnen skal ha et landemerke for å vise hvor man holder til. Det er ønskelig med en rød tråd og gjenkjennelse, og fotografen bør alltid sette seg inn i hva som skal formidles.

Strategi og verdier kan være for eksempel at bedriften har en tydelig Nord-Norsk profil, da må man vise nettopp det DNAet. Eller det kan være å vise bedriftens verdier gjennom å være en inkluderende arbeidsplass. Når man gjør opptak til en bildebank får man tid til å kvalitetssikre hva som skal sendes ut når bedriften skal vises frem.

Samtidig er skadepotensialet stort ved å tråkke feil. En kveil på ledningen på bildet til noen som selger ladestasjoner, og veien til negativ omtale og tapte salg er kort. Slike ting er noe det er veldig viktig å være bevisst på.

Når bildene ligger klare i en bildebank, så har bedriften fått tatt bildene under kontrollerte omgivelser, og valgt ut hvilke som skal vises frem for å vise bedriften fra sin beste side. Hver gang bedriftens materiale blir vist, er en mulighet til å påvirke en ny kunde.

Cathrine Nagell fotografert for ProData Consult
ProData Consult bruker bilder av sine konsulenter ikke bare til å vise hvem de er, men også til å gjøre caser/markedsføring av hva de kan tilby, som gir en dobbel verdi.

4. Hold webside, Facebook, Instagram m.m. oppdaterte

En bonus med å ha en bildebank er at du alltid har et antall bilder du kan bruke for å holde digitale plattformer oppdaterte. Trenger du bare å vise en jevn strøm av ulike prosjekter som bedriften jobber med, eller du ønsker kanskje å legge ut en annonse etter nye ansatte, så ligger det bilder klare til bruk. Verden går fort, og oppdaterte bilder viser en oppdatert bedrift.

Potensialet er stort ved å være god på de digitale flatene, og med en bildebank så blir det langt enklere. Algoritmene er strenge, uansett om du vil synes på Google, Instagram, Facebook m.m, så er felles for alle at de med et godt og oppdatert innhold er vinnerne.

Anniken Hoel, fotografert for Kurs og Sikkerhet
Bildebanken leverer innhold til markedsføring, og du kan ofte da forhandle pris. Som en bonus vet du hvilken fotograf og hvilke bilder du får.

5. Forhandle bedre pris på markedsføringen

Markedsføring er jo nærmest enbetydende med bruk av foto og video, og om det er et motiv som skal folieres på en bil, eller en sak som skal lages til innholdsmarkedsføring, så er det ofte snakk om pakkepriser som inkluderer fotografering. Portretter, prosjekter, bilder av bedriftens lokaler og utstyr – ting som ofte allerede ligger i en bildebank, og noe som betyr at man kan forhandle frem en bedre pris på markedsføringen.

Leverer man bilder fra egen bildebank så får man også med alt det andre som en bonus; bildene følger bedriftens profil og verdier, det er ingen uheldige detaljer som blir oversett og helheten blir god. Det er fint å vite at gevinsten fra en bildebank er at bedriften viser seg fra sin beste side, samtidig som man kan si “budsjettet på fotografering kan du stryke, vi har allerede solide bilder å bruke”.

Portrett ansatt for Norsk Sykepleierforbund, Bodø
Vi får enklere tillit om vi har et ansikt å knytte navnet til, og det er jo fint om vi kjenner igjen personen vi etterhvert skal møte. Fotografert for Norsk Sykepleierforbund.

6. Ansatte du kan kjenne igjen

Oppdaterte bilder av de ansatte er med på å bygge tillit ut til kundene, og dette blir særlig aktuelt når digital kommunikasjonen øker. Det oppleves fint å treffe igjen et kjent ansikt, når man faktisk møtes.

En god dialog med fotografen gjør at man enkelt kan fotografere nye ansatte uten store kostnader, og man kan samtidig oppdatere bildene dersom noen har tatt helskjegget siden sist. Og igjen kan man bruke de bildene, for eksempel til å presentere nye ansatte i SoMe med bilder som gir en kvalitetsfølelse.

Bilder av ansatte er en naturlig del av en bildebank, særlig de som kan være aktuelle for å være i media, og de som har kundekontakt. Gevinsten kan ligge i så enkel detalj som at kunden finner frem til rett selger å kontakte, etter å ha truffet vedkommende på gulvet noen dager tidligere.

Nimbus i Lofoten
Ved å planlegge godt klarte vi på to dager å lage en serie reklamebilder for Nimbus rundt hele Lofoten og Steigen, noe som ga lave kostnader pr bilde.

7. Totalkostnaden blir gjerne rimeligere

Når en fotograf jobber opp mot en bildebank så blir effektiviteten mye høyere, og dermed prisen lavere. Ved å jobbe effektivt og uavbrutt hos en bedrift, så unngås dødtid og dobbeltarbeid.

Samtidig er det en besparelse å kunne opprettholde effektiviteten til bedriftens ansatte. Mange bedrifter har perioder som er mer og mindre hektisk, og ved å planlegge en fotografering til en bildebank, så kan man gjøre dette på et gunstig tidspunkt. Samtidig kan man planlegge slik at de ansatte blir mest mulig produktive mens fotograferingen pågår.

Sett at man kombinerer for eksempel bilder av bedriftens lokaler, noen produktbilder og ansattebilder på en dag. Blir da en ansatt forsinket i et møte, så kan man fotografere bedriftens lokaler i mens. Det er utrolig hvor mye god planlegging og erfaring har å si for å utnytte tiden, og dette kommer i tillegg til at man slipper å gjenta transport- og oppstartskostnader.

Så ta kontakt for et uforpliktende tilbud og veiledning hos Fotograf Raymond Engmark. Under reklame og redaksjonelt finner du eksempler på mange bilder som er fotografert for en bildebank. Og det finns selvfølgelig også fler enn 7 gode grunner til å ha bildebank, for dette er et utrolig godt verktøy å ha for de aller fleste bedrifter.