BodoEnergi
BE

En av huskereglene som jeg alltid har med meg er “fail to prepare, prepare to fail”, og det er veldig beskrivende for hvordan gode bilder blir til. Det er veldig vanlig å tenke at en profesjonell fotograf lager gode bilder av hva som helst, mens sannheten er at det alltid handler om å gjøre de riktige tingene for å skape gode bilder. Kort fortalt, det handler mye mere om hva du gjør foran kamera, enn hva du gjør bak kamera.

Ofte er korte tidsfrister noe man møter på som fotograf. For det meste er jeg også Art Director på mine bilder, og det er et privilegium jeg får ved å jobbe i nordnorge. (Større reklamebyråer har egen AD som forteller fotografen hvordan bildene skal være) Men det betyr også at jeg må være kreativ på kommando, ikke bare skal man klekke ut en god ide, man skal få tid på seg til å kjenne at det ble den riktige ideen. Så skal man også ha tid til å gjennomføre den på en gode måte.

Som når de flinke folkene i Bodø Energi og Riktig Spor tok kontakt med meg. Avisen til Nordland Musikkfestuke var snart på tur i trykken og Bodø Energi trengte et bilde til en stor annonse. Temaet var hvordan byens kulturliv kunne vært uten engasjement, energi og bidrag fra sponsorer. Ideen ble født – en lokal musiker på scenen, i spotlyset, men uten andre musikere rundt seg og uten noe publikum. Jeg følte ideen satt som et skudd, men lot den henge litt, for å kjenne at det virkelig var “right” i stede for “right now”.

Vi hadde en dag på å ta bildet. Jeg ville ha lyset i fra blåtimen, og jeg ville ha en dresskledd musiker. Så kom beskjeden i fra byrået – musikeren har ikke dress tilgjengelig, han reiser med toget mens det enda er sol, og tar med seg instrumentet – vi får gjøre det beste ut av det. Jeg reiste til location, ryddet unna alt som ikke skulle være der, monterte opp utstyret, fikk tak i en tilhenger å fotografere fra, for å komme høyt nok til å se scenegulvet. Modellen og instrumentet ankom, og vi begynte fotograferingen.

Så gjaldt det å kjempe for de riktige tingene. “Fredric, dette funker ikke” sa jeg til Fredric Persson i fra Riktig Spor. Lyset er ikke der, bekledningen er ikke der – stemningen er ikke der. Dette duger rett og slett ikke. Men hva gjør vi? Modellen reiser om en time. Vi krummet ryggen, det gjorde vi, og Fredric gjorde en fantastisk innsats! På et par timer var ny modell funnet frem, nytt instrument skaffet og en dress fra en jeg ikke en gang vet hvem er var på plass. Vi ventet en liten stund, og akkurat i det lyset var der. Knips.

Det handler ikke om hvor gode bilder du leverte i forrige uke, det handler om hvor gode bilder du leverer i neste uke. Og ved å gjøre de riktige grepene, og tørre å stille krav til kunden, så gikk dette reklamebildet fra “gjøre det beste ut av det” til å bli premiert i norges største fotokonkurranse. Resultatene kommer aldri av seg selv, dem kommer igjennom å være fokusert og gjøre jobben man er satt til.

Mine kunder er jo verdens beste, og blir jo med på de utroligste ting. Men ofte lurer dem jo på hvorfor bildene ikke kan tas i vanlig arbeidstid, eller hvorfor vi må reise til en bestemt plass – eller kanskje hvorfor vi må ha bestemte ting med til fotograferingen. Og svaret er så enkelt som at det er bare en måte å gjøre det på – den riktige måten.

Nordnorsk Lederutvikling
Utenfor arbeidstid, langt borte fra kontoret