I de siste dagene har jeg fått flere veldig hyggelige kommentarer fra helt vanlige mennesker som sier at dem legger merke til stilen min, og at de ofte ser det er jeg som har tatt bildene, før dem leser om det. Og jeg innrømmer det glatt, da blir jeg veldig, veldig stolt. Det er jo en av de største komplimentene man kan få som fotograf, å ha funnet noe særegent som blir lagt merke til.

Også fikk det meg til å gruble. Er vi i fotobransjen flinke nok til å fortelle at det finns ulike stiler der ute? For det finns mange ulike stiler der ute. Noen tar myke og sarte bilder, noen tar abstrakte bilder mens andre tar harde og maskuline bilder – for å nevne noen få. Og de fleste fotografer har en stil og en rød tråd i bildene sine, på samme måte som andre kan ha det på klærne de bruker, eller hvordan stil dem har i huset sitt. Richard Avedon (1923 – 2004) er kanskje historiens mest kjente portrettfotograf og var full av gode sitater. Det mest kjente er vel “My portraits are more about me than they are about the people I photograph.”

Med det mener han nok å si at hvordan bildet blir seende ut, det handler mer om hvem som tar bildet, enn hvem som blir avbildet. Og jeg tror ikke han snakker om kvalitet på noen måte, men om hvilken stil og utseende bildene får. Dette har jeg også sett når jeg har vært på workshop sammen med andre fotografer. Det kan være 10-15 flinke yrkesutøvende fotografer der som tar bilde av samme ting – men ingen av bildene blir like. Det er litt fascinerende. Også elsker jo jeg at det skaper stil, mangfold og forskjellige uttrykk. For hvor godt er det ikke at det finns både Metallica og AC/DC – og at dem ikke høres like ut, selv om dem driver med samme yrket.

Jeg som fotograf blir jo veldig glad om kundene kommer til meg fordi dem liker min stil. Da vet jeg at sjansen er god for at jeg sitter igjen med fornøyde kunder når oppdraget er ferdig. Da kan jeg gå inn i fotograferingen som meg selv, i stede for å prøve å være noen andre, og hjernen får konsentrere på de rette tingene, fordi stilen, den ligger der fra før av.

Så tusen takk til dere som kommer med slike fine komplimenter, og ikke minst – tusen takk til dere som velger meg grunnet stilen min. Det føles godt! 😍