Jeg skjønner greia, jeg har vært den kunden. Når snekkeren skulle bygge tilbygg. Gjort på 1-2-3 det der, ikke sant? Når elektrikeren skulle bytte innmaten i sikringsskapet. Det der kan da umulig ta så lang tid. Hangry og venter på mat – skal kokken fore opp den jævla kua først?!? Men i alle tilfeller så ender man jo opp med å forstå at godt håndverk, det tar tid. Det finns ingen snarveier. Du kan ikke be billakkereren rulle din nye Audi Q5 i bengalakk, og forvente at det skal se strøkent ut, bare fordi han er billakkerer. Vi er enige, sant?

Er det ikke bare å ta noen raske bilder med hvit eller uskarp bakgrunn, det er jo skikkelig proft?

Nei. Huff. Nei, nei, nei! Kritthvit bakgrunn på fotballspillere, hva kommuniserer det da? Blenda boys spiller kamp mot … ? Slike easy cheap tricks er noe av det første man lærer på fotoutdanningen, også sier læreren “Nå har dere fått det ut av systemet, nå skal dere begynne å ta skikkelige bilder”. Ingen har så mye penger at jeg ville vært villig til å sette navnet mitt på et slikt håndverk.

Er det ikke bare å putte dem inn i en kul backdrop fra hjemmebanen sin, så blir det knallbra?

Omgivelser og bakgrunn har så mye å si, så dette er definitivt et skritt i riktig retning. Men du trenger ikke å være ekspert for å se at dette er halvferdig, og at bakgrunn og spillere ikke hører sammen. Du kjenner på det, du også; “Njææææ, denne kjøper jeg ikke helt”. Og hvilken bedrift med vettet i behold vil utløse en følelse av halvveis arbeide og lureri hos kundene sine?

Er det ikke bare å dra kjapt i noen spaker i Photoshop, så sitter det som et skudd?

Nå nærmer vi oss noe. På dette tidspunktet har vi kommet dit at uten faglig integritet, så kunne jeg tatt pengene til kunden og løpt glisende til banken. Mye mindre arbeide, men godt nok til at flesteparten av kundene hadde akseptert det. Hadde det vært et reklamebyrå i mellom meg og kunden, som er vant med å kjøpe bilder, så hadde dem sendt bildet i retur med streng beskjed om å gjøre jobben ferdig. Det er slettes ikke verst – men det er noen hakk for slapt målt opp i mot en konkurrent som har fått jobben gjort skikkelig. Fargene sitter ikke helt. Kontrastene sitter ikke helt, forskjellige områder krever forskjellig behandling, og ikke et stort jafs for hele bildet. Spillerne bak er for mørke. Dem smelter ikke inn med bakgrunnen. Skyggen bak dem er ikke troverdig. Mange ting, og subjektivt oppfattes det også av kundene. Det er bra. Men det er ikke proft. Det er som Levisbuksa du kjøper kjempebillig på markedet i Tyrkia.

Er det ikke bare å gjøre jobben skikkelig da, når man først skal gjøre den?

Jo – det er akkurat det det er! Men jeg skjønner greia! De færreste har en utdannelse innenfor foto og visuell kommunikasjon, hvordan skal de kunne vite hvordan denne prosessen er? Svaret er jo som alltid – gå til fagfolk – en reklamefotograf! Ja, familiefotografer, barnehagefotografer, naturfotografer, pressefotografer m.m. tar gode bilder. Men det er et forskjellig sett med kunnskaper, egenskaper og utstyr til de forskjellige jobbene. Alle skjønner at man sender ikke en bilmekaniker avgårde når SAS får problemer, eller får en tømmerhogger til å gjøre treskjæringer. Er du flink i jobben din når du skal kjøpe fototjenester, så skjønner du forskjellen i mellom de ulike fotosjangerne også.

Det finns fotografer som skor seg på nettopp det at en kunde ikke er vant med å kjøpe kommersielle bilder. Dem tar pene bilder med uskarp bakgrunn, kjører en filterpakke på bildene i Lightroom og ler hele veien til banken. Fort gjort, og gode penger! Men hva kommuniserer de bildene? Ofte null og niks! Men la meg være dønn ærlig på det – har du ikke faglig integritet, så er det fryktelig lett å selge inn betydningsløse pene bilder til daglige ledere som ikke har erfaring med annet enn deres egne familie-, barne- og konfirmasjonsbilder. Jeg brenner ikke for penger, jeg brenner for bilder, faget mitt og for at bedriften jeg jobber for skal skinne så sterkt som mulig blant sine konkurrenter.

Jeg skal ikke bare lage bilder som du syntes er gode nok. Jeg skal lage bilder som er de beste blant dine konkurrenter. Det er noe som det er veldig viktig å forstå forskjellen på. Jeg skal ikke først og fremst bruke de triksene som gjør deg fornøyd, jeg skal bruke de triksene som gir deg best mulig effekt hos den ønskede målgruppen. Du skal tjene penger på de bildene jeg leverer!

Bildet over tok 13 timer arbeide i fra start til slutt. Bildet skulle planlegges. Backdrop skulle fotograferes til rett tid (hvor ofte er det tåke i Stordalen, liksom). Lys skulle settes i studio. Spillerne skulle kles opp, svettes litt til og fotograferes. Og ikke minst, dette skulle redigeres – eller fremkalles om du vil. Du skal ikke ha fargestikk i hårstråene fra bakgrunnen i studio. De skal ha hår på armer og bein som stikker ut. Spillerne skal lysnes og blendes, fargekorrigeres og graderes så de passer inn. Bakgrunn skal retusjeres, lysmastene skal få lys, banen skal få lys fra lysmastene. Det skal være en smell i det, det skal skille seg ut.

Så hva koster en håndverker i Norge i timen? Kan dette koste deg 2000 kroner? Nei, så klart ikke. Kvalitet tar tid, og da må det koste noen kroner. Er ikke kvalitet viktig for deg, du vil fortsette å kjøpe hoppebilder, solnedganger og uskarpe bakgrunner? Da matcher vi uansett ikke, du må finne noen andre å leke med.