For rundt et år siden ble jeg kontaktet av en gruppe hobbyfotografer med forespørsel om jeg kunne bidra litt. Dem ønsket inspirasjon til videre prosjekter og jeg kunne få lov til selv å velge hva jeg ville fokusere på. Akkurat den muligheten trigget meg veldig, fordi gav meg en mulighet til å snakke om det som faktisk er viktig når man fotograferer.

Foto har blitt en voldsom pengegalopp, og det rettes store kanoner mot hobbyfotografen der ute. Forklaringen er enkel, det finns langt flere hobbyfotografer der ute enn hva det finns profesjonelle, og de store pengene ligger i å overbevise hobbyfotografen i at bedre utstyr gir bedre bilder. Men hva om vi stopper og tenker oss litt om; de fotografene som er ansett som de store mestrene, de som produserte bilder for 50 eller 100 år siden som enda står som mesterverk i dag – hvilket utstyr hadde dem tilgang på? Er det nå egentlig utstyret som skaper bildene?

Kreativ portrettfotografering var det jeg valgte å snakke om, rett og slett fordi kunnskap og kreativitet er det som lager et godt foto, og slettes ikke utstyret. Digital foto har gitt oss muligheten til å knipse enorme mengder bilder i jakten på blinkskuddet, og resultatet er ofte titusenvis av bilder på en gammel harddisk i en skuff, som vi aldri ser på igjen. Men tempoet må ned i stede for opp – det handler om kvalitet og ikke kvantitet, og det vil aldri endre seg. Ikke ta bilder – skap bilder! Bruk masse energi på det ene bildet, og skap noe du virkelig får eierskap til, og blir glad i. Før du tar i kameraet, bruk den kreative muskelen – hva er det jeg ønsker å skape, og hvordan gjør jeg det. Lerretet er blankt, klar til å fylles – med hva er kun opp til deg.

Er det ikke dobbeltmoralistisk av meg å snakke om at man ikke trenger dyrt utstyr, samtidig som man selv har et kamera som koster det samme som en ny bil? Neida, og nå skal jeg forklare hvorfor. Dyrt utstyr handler ofte om å få en profesjonell hverdag til å gå opp. Konkrete eksempler i fra min hverdag? Modeller som blir flydd inn til Bodø for å portretteres på location, og akkurat da var det yr i luften – uten blitser som tåler vann måtte jeg ha avlyst det oppdraget. Eller produktfotografering for Vinmonopolet, hvor fargetemperaturen må være helt lik på hvert bilde, og man derfor trenger dyrere blitser. Eller som nå sist, når bildet skal blåses opp til 5×5 meter, da trenger man et kamera med noe ekstra. Men for de aller fleste hobbyfotografer så er ikke det nødvendig, og da syntes jeg man i stede skal fokusere på å investere i det beste verktøyet – det i mellom ørene.

På toppen ser dere bildet av Runar, en av to modeller jeg demonsterte ulike teknikker på, og dette bildet ble jeg personlig veldig fornøyd med. Jeg har enda utstyret jeg kjøpte til fotograferinger mens jeg var fattig student i London, og plukket frem dette under demonstrasjonen. Totalt sett ble denne fotograferingen gjennomført med lysutstyr som nytt koster ca 1500 kroner på Ebay. Da snakker vi stativ, blits, trådløse sendere – alt. Jeg gjorde dette for å understreke at det står ikke på utstyret, men på kreativitet og ikke minst kunnskap hvordan man bruker utstyret.

Nå ville jeg ikke brukt dette utstyret i en profesjonell hverdag. Blitsen tar noen sekunder før den er klar igjen, stativet er litt vaklevorent og det ser litt uproft ut å henge opp en hvit duk til reflektor bak modellen. Men i en hverdag hvor dette er hobby, og man har god tid – så fungerer det helt fint som dere ser. Så kanskje ikke julegavetipset trenger å være dyrt utstyr, kanskje skal i stede nyttårsforsettet være øvelse gjør mester? Lykke til, ut og skape bilder –  det er tross alt den beste hobbyen du kan ha, man går aldri tom 🙂