Helt siden jeg startet å utdanne meg til reklamefotograf for 10 år siden, har jeg blitt kontaktet av familie, venner og bekjente etter at dem har vært hos en portrettfotograf – du vet, den som tar konfirmasjoner,  familie, barn, baby – eller “familiefotografen” som mange også kaller det. Spørsmålene har vært både om filer, printer, rettigheter – men oftest har det vært et spørsmål om prisen fotografen tok. For hva koster egentlig en tur til fotografen, altså eeegentlig?

Selv om jeg er reklamefotograf, og dermed aldri jobber med den type fotograferinger, så har jeg i det siste året vært engasjert av Norges Fotografforbund for å kartlegge gjennomsnittsprisene hos norske fotografer, noe som endte opp med en håndbok fra fotografforbundet om hva de ulike fotograferingene koster – men mer om det i neste blogginnlegg. Så hva skal en fotografering koste? 250 kroner med et innrammet bilde? 1000 kroner? 1990 kroner? Det som virkelig er interessant er hva sluttsummen blir, når du er ferdig å handle hos fotografen. Akkurat det sier gjennomsnittsprisene ingenting om, men igjennom å ha intervjuet, sett på tall og snakket med mange fotografer, så kan jeg fortelle deg hva det egentlig koster.

Konkurransen blant fotografene er knallhard, og det påvirker prisbildet – det er ikke lengre slik som det var på 80 og 90-tallet når fotografen ofte hadde den peneste bilen i gata. Noen fotografer har også latt seg stresse av at enkelte går til amatørfotografer, og vil vinne dem tilbake. I stede for å fokusere på kvalitetsforskjellen, så har en del forsøkt å finne kreative måter å prissette seg på – og det er nettopp der alle de telefonsamtalene i fra venner og bekjente kom – veldig mange oppfattet det som lokkepriser, og ble sinte når dem fikk sluttregningen.

Sannheten er at du grovt sett ender opp med å betale det samme, uansett hvilken fotograf du går til – og nettopp derfor er mitt råd: Se på stil, og ikke på pris! Bruk en fotograf du liker bildene til! For sluttregningen, den blir stort sett den samme – eller ja, en fotograf med 400 kvm i sentrum av Oslo koster som oftest mer enn en fotograf på Vinstra – men grovt regnet blir sluttsummen lik. Noen tar lav pris for fotograferingen, skyhøye priser for printer og rammer. Noen tar høy pris for fotograferingen, mens printer og rammer er veldig fornuftig priset. Andre tar høye priser for fotograferingen inkludert filer, men da må du fikse forstørrelser selv – og skal det være litt kvalitet, så duger ikke de billigste. Da snakker vi fargestyring, da snakker vi oppløsning og ikke minst da snakker vi holdbarhet gjennom mange år. Noe så “enkelt” som to forskjellige papirtyper kan gi store forskjeller på det ferdige resultatet.

ÅÅÅH! Kom nå til saken! Hva koster egentlig en tur til fotografen da? Skal du ha det en gjennomsnittskunde skal ha, og fotografen ikke skal gå konkurs, så havner sluttsummen ofte på rundt 8-10.000 kr. WHAT, say WHAT – vil mange si. Det er egentlig ikke dyrt, men fotografene har skutt seg selv i foten, og har med “lokkepriser” gitt folk inntrykket av at foto knapt koster noe. Naturligvis er ikke den summen skrevet i stein, men veldig mange fotografer har det som utgangspunkt, at når kunden går ut døren, så må dem ha lagt igjen rundt 10.000 kr i fotografering, rammer, printer, filer m.m. Om ikke er det kroken på døra.

Personlig syntes jeg der er kjempedumt å annonsere med 250 kr for ferdig innrammet bilde, også går kunden ut derifra med en faktura på 10.000 kr. Det er de kundene som har ringt meg oftest og vært oppgitt over prisen, og lurt på om den stemte. Men jeg tror at i den priskrigen som har vært, så tør ikke lengre fotografer flest å si hva det egentlig koster, og da kan man møte seg selv i døra. Men er det egentlig dyrt med 8-10.000 kr? Hvor mange bruker ikke tusenvis hos frisøren mange ganger i året, kjøper seg dyrt interiørstæsj og spiser flotte måltider på flotte restauranter? Man er ikke hos fotografen veldig ofte – som oftest går det år i mellom hver gang. Og i tillegg til å være et minne som varer livet ut, så kan du med den rette fotografen få en interiørdetalj som er amazing!

Jeg tenke å dele dette, fordi mitt inntrykk er at mange ikke er klar over hva turen til fotografen egentlig koster. Noen skjønner det, men andre ikke. Kanskje håndverkere har lettest for å forstå det, for fotografer er jo nettopp håndverkere. Taksameteret hos fotografen starter jo ikke når man går inn døren, og avsluttes ikke går man går ut døren. Før fotograferingen skal kanskje fotografen planlegge, hente inn rekvisitter, pakke utstyr, kjøre til location og sette opp utstyr. Etter fotograferingen skal det rigges ned, pakkes ut, laste inn filer, gjøre utvelgelse og ikke minst redigere. 1 time fotografering betyr mange ganger en hel arbeidsdag før alt er gjort ferdig.

Og først går jo 25% moms rett til staten, så skal resten dekke lønn, feriepenger, arbeidsgiveravgift, husleie, strøm, forsikringer, kamera, linser, blitser, Mac, printer, rammer, kursing – pluss pluss pluss. Kan da en fotografering koste 250 kroner inkludert en innrammet print? Joda – men ikke i realiteten – også den fotografen må ha inn 8-10.000 kr for at hjulene skal gå rundt, så om du velger en billig fotograf, vær forberedt på et velsmurt salgsapparat som vet å trykke på både mamma- og pappahjertet.

Det var sannheten. Det koster mer enn du kanskje tror, men når man tenker på det, så er det egentlig ikke så dyrt likevel. Og jeg syntes det er utrolig synd at portrettfotografene ikke i større grad velger å fokusere på hvor sinnsykt gode bilder dem tar. Landskonkurransen (Norgesmesterskapet i foto) er nettopp ferdig, ta en titt på hvor flinke norske portrettfotografer er. Tenk, dette kan du ha av deg og dine på veggen din. It’s fucking awesome! Heller det, enn en dum, trendy treape. (Har jeg sett på diverse interiørforum)

Syntes du amatørfotografene er akkurat like flinke? Flott, gå til amatørfotografen da, profesjonelle fotografer vil jo ha kunder som vet å sette pris på kvaliteten. Joooda, det finnes amatørfotografer som er flinke, og kanskje tenker du at akkurat den du bruker, er like flink som de profesjonelle. Men det tror de aller fleste som bruker en amatørfotograf. Hvem som helst kan sende inn bilder til Landskonkurransen / Norgesmesterskapet, alle bilder blir juryert av en internasjonal jury, og alle bilder juryeres helt anonymt. Og likevel har aldri en amatørfotograf hevdet seg i den konkurransen. Tilfeldig? Neppe! 37,5-50 timer i uken med øvelse, da blir man som oftest flinkere enn noen som gjør det litt nå og litt da. “Men jeg ser ikke forskjellen, jeg syntes det er like bra”. Neida, det gjør du ikke. Trykk på linken til Landskonkurransen over! Studer. Nyt! Om du fremdeles syntes det er likt, optikker neste.