Hva koster en fotograf?
I det siste året har jeg vært en del av en arbeidsgruppe fra Norske Reklamefotografer og Norges Fotografforbund som har jobbet for å kartlegge gjennomsnittsprisene på fotograftjenester i Norge, og dette er første gang kommersielle fotograferinger har vært en del av dette arbeidet. Under følger resultatene, og litt utfyllende informasjon om hvordan bransjen jobber.
Dette er prisene fotografene må fakturere for å overleve, og går man via et reklamebyrå kan dem ofte ha et påslag. Og er fotografer rike? Nei, dette er ikke det glade 80-tall lengre, hvor fotografen kunne kjøre rundt i Porsche. Dette er hva fotografen må ha for å overleve i høykostlandet Norge i 2019. Det skal betales lønn, feriepenger, arbeidsgiveravgift, husleie, strøm, internett, regnskapsfører, kamera, Mac, linser, stativer, bommer, softbokser, batteripakker, etterutdanning, kursing m.m.
1 time = 1.600 kroner + mva (2.000 kroner inkl mva)
1/2 dag (3,5 timer) = 6.500 kroner + mva (8.125 kroner inkl mva)
1 dag (7,5 timer) = 11.590 kroner + mva (14.487,50 kroner inkl mva)
De fleste profesjonelle aktører i dag vet at å lønne en fagperson i Norge koster penger, men det er dessverre også en del henvendelser, hvor de blir sure og syntes fotografer er griske som skal ha mer enn 2000 kroner for en jobb. Og ofte ender slike kunder opp med en amatørfotograf til å ta jobben. Ville du latt en hobbymekaniker lakke bilen din som er verdt 400.000 kroner? Altså, mange får det til, uten at det ser fryktelig dårlig ut – men finishen blir jo ikke slik som de andre bilene, som bilen skal sammenlignes med når den skal selges. Men å bruke amatører til å lage bilder som skal promotere bedriften din verdt flere (titalls?) millioner – det er altså greit for noen, og det er en dårlig logikk. De som tror de ikke kan se forskjell på profesjonell og amatør, de tar jo selvfølgelig feil. Og du kan være helt sikker på at kundene dine gjør det, som en del av helhetsinntrykket. Foto oppfattes subjektivt, og når det handler om reklamefoto, er det like mye psykologi som visuell kommunikasjon bak produktet. I et innlegg til #smartpånett forklarte jeg dette nærmere, les gjerne mere om det her.
Naturligvis er det helt greit å gjøre foto også på mindre budsjetter, ikke alle har behov for perfeksjonerte og ekstravagante fotograferinger. Men da er det viktig å ta med i beregningen at de skikkelig kostbare fotografiene, for eksempel slik som bilprodusentene gjør når dem stenger veier for foto av de nyeste modellene, de koster ikke titusener – de koster hundretusener. Kommersiell foto på budsjett er en stor del av hverdagen vår. Snakk med fotografen i forkant, og henter du inn pris fra forskjellige fotografer, sammenlign tilbudene godt. Timeprisen hos fotografene er som regel nogenlunde lik, og dersom en fotograf gir deg et tilbud på 5.000 kroner, og en annen på 25.000 kroner, stopp og tenk litt. Hvorfor syntes den ene fotografen det bare trengs å jobbe 1/5 av den andre. Be om spesifisering på hva dem har tenkt til å gjøre, og tenk på forskjellene du får i verdien av bildene.
Bedriftsportretter er kanskje den kommersielle fotograferingen det går mest av, og dette tok også prisundersøkelsen for seg. Altså enkle portretter av de ansatte. Det er en litt sånn melk-og-brød jobb for kommersielle fotografer, men også ikke alltid riktig så rett frem som man skulle tro. Ofte rigger man til hos kunden, slik at de skal slippe å tape penger på å ta hele staben ut av produksjon for å dra til fotografen. Også må man sørge for å rigge til på en måte som gjør at bakgrunnen og lyset kan gjenskapes for like bilder – for man må “alltid” tilbake. Syk ansatt. Syk barn. Plutselig møte. Ute på reise. Permisjon. Nye ansatte. Og du kan være helt sikker på at en god porsjon av de ansatte forteller fotografen hvilken retusj som må gjøres, selv om bedriften ikke vil bruke mye penger på dette. Da prøver man som fotograf å strekke seg litt, uten å legge på regningen, innenfor rimelighetens grenser.
Men hva er gjennomsnittsprisene på bedriftsportretter da? Jo, de er som følger;
Oppstart = 1.970 kroner + mva (2.462,50 kroner inkl mva)
Timepris = 1.170 kroner + mva (1462,50 kroner inkl mva)
Pris pr fil = 540 kroner + mva (675 kroner inkl mva)
Dette gir et bilde på hva man må regne med å betale for portretter av ansatte. Hvor lang tid man bruker pr ansatt vil variere, noen trenger å “tines” litt foran kamera, andre ønsker mange bilder av seg selv før dem blir fornøyde og noen ganger må man vente litt på at neste ansatte kommer. Mens andre ganger går alt radig, og man får gjort masse på kort tid. Men har du en tommelfingerregel på 1000 kr pr ansatt, så kan du anta at du havner i nærheten av de gjennomsnittlige prisene som brukes der ute.
Mine priser ligger litt under gjennomsnittet, rett og slett som en konsekvens av at jeg ikke har fast studio i Oslo, og dermed kan drive med litt lavere utgifter enn noen av konkurrentene. Mine priser har en sunn og svært edruelig kalkyle i bunn, og dermed kan jeg stå med rak rygg og vite at jeg ikke driver med prisdumping mot mine kollegaer, at jeg ikke driver med svart arbeide og at jeg ikke må forhaste meg igjennom jobbene for å få inn nok penger. For man kan bare jobbe “så” fort, før det sklir over i slurv og dårlig håndverk, og man må ha en anstendig timepris for å ikke gå konkurs.
Konkurranse er sunt, det utvikler oss og holder oss på tå hev. Prisundersøkelsen gir deg derimot er verktøy til å avsløre når noe er feil priset. Ligger dem 25% over, er dem for dyre da – eller har dem kanskje en spesialkompetanse på f.eks matfotografering, og er best i landet på det? Da kan du undersøke. Og dersom noen ligger 60% under gjennomsnittet, hvorfor gjør dem det? Hadde dem vært 20% under gjennomsnittet, hadde dem jo fremdeles vært billigere. Har dem bare nok penger rett og slett, og ikke vil ha mere? Eller er det en grunn til at prisen er som den er, og bør det blinke noen varsellamper?
Vi kan se på Finn for å se om bilen vi kjøper er for billig. Vi kan se på Prisjakt om tilbudet vi fikk på noe annet skurrer veldig. Og med Prisundersøkelsen, så kan man for første gang kvalitetssikre prisingen på kommersiell foto. Det kan det bare komme noe godt ut av.
Hele prisundersøkelsen kan lastes fritt ned. Her står det ikke bare gjennomsnittspriser på alle mulige fotograferinger, forstørrelser og lignende, den inneholder også begreper, standardvilkår, rettigheter, plikter m.m. Anbefales på det sterkeste til alle som skal handle noe fra en fotograf – og det er jo de fleste.