HowTo

Et reklamebilde er noe helt annet enn for eksempel et landskapsbilde, og det ligger mange tanker, prosesser og bevisste valg i bunn. Det handler blandt annet om både kreativitet, foto og en form for psykologi. Ingen av oss er upåvirket av reklame, og ofte er markedsføringen av et produkt like viktig som produktet i seg selv. Er reklamebilde bør vekke følelser, det bør ha assosiasjoner, det skal kommunisere, det skal ikke tråkke på noen tær – kort fortalt er grundig planlegging viktig for at resultatet skal bli noe som både fenger og representerer bedriften i form av både innhold og verdier.

Denne gangen bruker jeg det konseptuelle bildet “Havmannen” for Signal Bredbånd som eksempel. Bildet går på en måte i produksjon i det Signal tar kontakt med meg. Jeg gjør research på bedriften og har flere møter med dem, slik at jeg får en forståelse for hvilke verdier bedriften står for, hva de vil kommunisere til kundene sine og hvilke produkter dem tilbyr. Forbrukeren ser tusenvis av bilder hver dag, så bildet må både fenge og kommunisere godt og effektivt.

Signal Bredbånd har en tydelig nordnorsk profil og vil vise det over en serie på tre bilder. De bygger ut fibernettet på mange plasser andre ikke gjør det, og dette bildet tar for seg hvor viktig kommunikasjon og bredbånd er for at bedriftene i distriktene skal lykkes. Siden fiskeri kanskje er primus motor for distriktene i nord så faller valget på et maritimt tema, noe som også gir veldige naturlige assosiasjoner til nordnorge. Jeg har nylig returnert fra en reise til Lofoten og får ideen om at vi må vise hvordan kommunikasjon knytter samfunn sammen, samtidig som vi bruker de rå og majestetiske omgivelsene som Lofoten byr på. Fotoet skal vise en barsk “fesker” (eller Havmannen som han ble hetende) som knytter sammen det moderne samfunn igjennom å spleise en fiberkabel.

bedrift

Over vises moodboardet som blir levert til bedriften. Dette er en samling av bilder i fra internett som bare brukes internt, slik at alle skal ha en felles forståelse / visjon om hvordan resultatet vil bli. Moodboardet er siste steg av planleggingsfasen som skjer sammen med bedriften, neste skritt er å starte “produksjonen” av bildet. Med produksjonen menes blandt annet å få tak i modeller, finnes locations, finne rekvisita og samkjøre opptakene. En veldig stor del av opptakene gjøres utendørs og noe så enkelt som dårlig vær kan føre med seg forsinkelser.

HowToUtvalg

Over vises alle RAW filene som er brukt for å skape det ene bildet, og for hver eneste RAW fil ligger det ofte mye planlegging bak. For eksempel fil nummer en:

– Modellen måtte være typisk nordnorsk med litt skjegg, uten å være for gammel (for å treffe riktig kundegruppe)
– Kasjottlue og en godt brukt gammeldags ullgenser i riktig størrelse var viktig for uttrykket
– En fiberkabel er fryktelig liten og kunne ikke brukes, da måtte en falsk lages av plastrør og stråltråd/inntakskabel og tape
– Modellen måtte stå i havet på bildet for å få fuktige omgivelser (vises f.eks i vanndråper på rød kabel) og rett uttrykk
– Foto burde tas med tilnærmet lik bakgrunn for enkel innklipping og like lysforhold
– For å få fart i skjegg/hår og bevegelse i bildet brukte vi løvblåser, location måtte derfor være øde men samtidig nært 220 volt
– For å holde blits og løvblåser måtte det to assistenter til

Med til historien skal det sies at med 70 meter med skjøteledning ble det utfordrende, og en tilkoblet kabeltrommel tok turen på havet og laget nesten en liten arbeisulykke denne dagen. Det er ikke bare enkelt, men det skaper resultater. Så har hver sin RAW fil hver sin egen historie, om det er å slakte en UFO lampe og bygge den på en blits eller om det er å vente timesvis så lyene på øya vises riktig – så ligger det mye arbeid bak.

Bak reklamebilder ligger det mye jobb, litt magi, mye kreativitet og enormt med planlegging. Bildet skal ikke bare fylle et tomrom, det er hovedattraksjonen som gjør forbrukeren nyskjerrig på produktet og innholdet. Riktig bilde gjør at forbrukeren legger merke budskapet fra din bedrift fremfor konkurrentens. Og nye kunder må gjerne være tidlig ute, kreativiteten modnes best uten press.

Til slutt vil jeg takke for all hjelp jeg alltid får fra både store og små på alle prosjekter. Godviljen slutter aldri å overraske!