Nord Universitet, Reklamebilde Januar 2018

Nordlendinger har alltid vært stolte av hvem vi er og hvor vi kommer i fra, men når vi har skulle vise frem Nord-Norge til andre har vi ofte juksa litt – i beste mening. Forretningsforbindelser, kunder, slekt og venner har nok ikke fått værkartet til å stemme helt med terrenget, makan til fint vær dem har der oppe i nord har dem nok tenkt, når bildene kun viser grønne enger, solskinnsdager og fjellformasjoner i midnattssol.

Men ting skjer! Etterhvert som Nord-Norge har vokst frem til å bli en av de mest ettertraktede destinasjonene i verden året rundt, så har selvtilliten til landsdelen vokst i takt med dette, og vi merker oss at det er det ekte og råskapen i nord som lokker og fenger – sol og badetemperaturer har dem jo så mange andre plasser.

Har var vi tidlig ute med denne trenden, de to bildene over ble tatt allerede i 2015, noe som gjør at kundene står igjen med gode reklamebilder som er like aktuelle i dag, som dem var for tre år siden – og det i en tid hvor utviklingstakten er helt enorm, så er det en stor kostnadsbesparelse. Men nå ser vi endelig at det ekte og råe Nord-Norge virkelig begynner å bli gjeldende også i den langsiktige strategien for de store bedriftene – og de store byråene. Nord-Norge er tøft, og Nord-Norge er trendy.

Nord Universitet er nok en av de mest toneangivende aktørene hva angår å forutse trender. Deres målgruppe er unge mennesker, hvor trendene svinger veldig fort, og Nord er helt avhengige av å være høyaktuelle og synlige for å være med i kampen om de beste studentene og det beste personellet. Reklamebildet i toppen av dette innlegget ble produsert i Desember 2017 / Januar 2018, og her ønsket Nord Universitet at jeg skulle få frie hender til å tolke deres strategidokument med ferske øyne, noe som er et vanvittig kompliment for en fotograf, men også skrekkblandet fryd. Da skal man levere til noen som ikke har fortalt hva dem liker, men samtidig kan kreativiteten få utfolde seg. For å ha noe å jobbe etter ba jeg om et møte med markedsavdelingen i forkant, de ville påvirke prosessen minst mulig, men det var et sterkt ønske om at dette skulle være autentisk – det skulle være Nord, det skulle vise det arktiske lyset og klimaet – rått og ekte rett og slett. Men selvfølgelig fremdeles på en delikat måte.

Dette er en trend som vi bare ser starten på nå, og her er det bare å henge seg på for å høste av de gode vibbene dette gir, for her bygger vi identitet for mennesker og bedrifter, hånd i hånd. For mange vil dette bety nytt bildemateriale, men med nytt bildemateriale følger også nye muligheter. Mange vil nok tenke at dette først og fremst er for reiselivsnæringen, men dette er for alle! Ønsker du å vise frem dine staute taktekkere som gladelig står på i all salgs vær? Vil du rekruttere personell som er ute etter eventyr i et spennende region? Vil fiskeribedriften din tjene på å vise frem at dem går igjennom is, snø og vann for å levere de beste produktene? Selvfølgelig! Og nå er det legitimt, solskinnsbildene kan endelig få avlastning.