Jeg husker det så godt selv, året var 2009 og jeg hadde bestemt meg for å ta en utdannelse. Det stod i mellom fotograf og ernæringsfysiolog. Det ble fotograf, fordi min drøm var å få stå på Aspmyra og fotografere Bodø/Glimt-kampene. På den tiden var jeg slettes ingen foto-nerd. Jeg likte å ta bilder, og “on the top of my head” så kjente jeg til to typer fotografer – sportsfotografer og studiofotografer. Og siden jeg i så stor grad foretrekker voksne mennesker fremfor barn, så tenkte jeg at sportsfotograf måtte være det riktige for meg.

Derfor kan jeg forstå de der ute som tror at en fotograf er en fotograf. Men det er ikke sånn, det kreves veldig forskjellige egenskaper for å være god i forskjellige sjangere. Det finns veldig mange sjangere, men jeg kan gi noen kjappe eksempler.

  • Portrettfotografer må klare å komme under huden på mennesker, forstå mennesket og lokke frem det som finns under overflaten. Det er stor forskjell på å ta et bilde av et menneske, og portrettere et menneske.
  • Bryllupsfotografer må være flinke til å ta liten plass og være flue på veggen. De må klare å finne ro sammen med brudeparet og fange paret på sitt vakreste, uansett om det er storm eller sol.
  • Reklamefotografer må være gode på å formidle følelser og historiefortelling på en måte som selger. Bildet trenger ikke mange likes – få “liker” bevisst reklamebilder. Men de må trigge noe underbevisst hos den som ser bildet, sånn at de kjøper produktet/tjenesten.
  • Sportsfotografer må forstå sporten fullt ut, og de må kunne det kameratekniske veldig godt. De klarer å forutse situasjonen før den oppstår og får bilde når ballen går i krysset, i tillegg til når spillerene feirer.
  • Naturfotografer må elske tur og natur, slik at de vet å være på riktig plass til riktig tid. Og det kan innebære å vente i dagevis før lyset sitter perfekt. En av tidenes mest berømte fotografer, Ansel Adams, brukte 30 år på å perfeksjonere sitt mest kjente bilde.

Derfor gjør jeg kun bryllup sammen med Fotograf LeneKristine som second shooter. Hun “ticks the boxes” som bryllupsfotograf. Liten og nett, så kan hun bevege seg lydløst rundt om kring. Hun er sart og ser romantikken og de fine øyeblikkene. Hun maner frem kjærligheten i mellom mann og kone, og får det frem i bildene – i sol, regn eller storm. Derfor konkurrerer hun i verdenstoppen med bildene sine, får sak på TV2 Nyhetene og intervjuer i aviser land og strand. Passer du som kunde på å velge en god fotograf i riktig sjanger, så er sjansen størst for at du blir fornøyd med resultatet – og til syvende og sist er det jo det som teller.

Noen ganger, slik som i dette tilfellet, så tar jeg og Lene bryllup sammen. Hun følger bruden frem til kirken – jeg følger brudgom. Det gjør at vi får to kameravinkler i kirken, og det gjør at gutta kan få være gutta, mens jentene kan få være jentene. Da får vi det beste fra begge verdener, det gir Lene litt mer ro til å skape vakre bilder i den mest hektiske perioden av dagen, og det å være en mannlig fotograf sammen med brudgomen og kompisene hans, det gjør ofte at de slipper seg mer løs. Men i all hovedsak så bør man velge en romantisk og følsom (og flink!) fotograf til bryllupet sitt.

Og når Lene får forespørsel om kommersielle jobber, så sender hun de ofte over til meg. For når man tar kommersielle bilder, så skal det ikke lengre bare være estetisk – det skal selge. Da er ikke lengre romantisk mindset like viktig, men i stede kjenne til kremmerens tankegang, gripe mulighetene – fordi god reklame virker. Det er sånn hjernene våre virker.