Hemmeligheten er å ikke bare bli sett, men også å bli husket.

Gode bilder er helt avgjørende for å lykkes på nett, men hva vil det si å ha gode bilder, og hvilke muligheter ligger i det verktøyet et godt bilde faktisk er? I dette innlegget skal jeg forsøke å gi noen innføringer på hva du bør gjøre med bilder – og noen eksempler på hva du ikke bør gjøre. Med det håper jeg å gi dere en innsikt i hvordan du kan løfte din bedrift frem på nett igjennom å gi tips og kunnskap som kan brukes for å få din bedrift til å skinne med bilder.

Som reklamefotograf går man under radaren og blir ikke et navn i husholdningen slik familiefotografene ofte er, og derfor kan jeg starte med en rask presentasjon av meg selv. Mitt navn er Raymond Engmark, og jeg har drevet med fotografi profesjonelt i 10 år. Min bakgrunn er at jeg er utdannet Fagfotograf ved Norges Kreative Fagskole samt har en Bachelor i Fine Arts fra London Metropolitan University. I mange år har jeg også drevet eget reklamefotostudio, og har levert bilder til Statoil, Vinmonopolet, Coop, Nord Universitet, ReMiks, Signal Bredbånd, Bodø/Glimt, Bodø Energi m.fl. I 2017 ble det 16. plass i Europas største konkurranse for reklamebilder – noe som er veldig gøy når man jobber ut i fra lille Bodø, men det viser jo også hvilken rekkevidde et godt reklamefoto kan ha.

Hva er det egentlig som gjør reklamebilder så utrolig effektive, og hvorfor er dem så viktige? Svaret på det er tid, historie og følelser. Bilder er det eneste mediumet som kommuniserer så raskt at man kan klare å formidle et helhetlig budskap på ett sekund. For ofte er det den tiden du får, undersøkelser gjort for noen år siden viste at et reklamebilde fikk to sekunders oppmerksomhet i gjennomsnitt, og sannsynligvis har den tiden minsket siden da, vi snakker kanskje ned mot et halvt sekund. Men gjennom å lage en lettfattelig historie og trykke på de rette følelsene hos beskueren, så klarer man likevel å selge noe inn mens noen sveiper seg igjennom nettet.

Stemning, stoppeffekt og historiefortelling

Reklamefoto er noe helt annet enn annen foto. Det er en blanding i mellom fotografi og psykologi, og kombinerer virkemidlene til å gjøre et bilde som står ut i mengden og blir husket. En av de vanligste feilene der ute er å bruke pene bilder. Et pent bilde av Bodø eller Børvasstindan vil man ofte stoppe opp ved og legge merke til, men med mindre bildet er av Børvasstindan og dere er Bodø Turistforening, så kommer ikke budskapet til å knyttes opp i mot dere. Det er viktig å tenke på at bildene skal fenge, og de skal samtidig knyttes opp mot riktig tjeneste eller produkt.

Et pent bilde, men hva reklamerer det for? Kjøreglede for BMW? Et motorsykkelblad? Avis bilutleie? Svaret er et bemanningsbyrå. (Faksmile Facebook)

Så hvordan bør deres bilder se ut? Her er noen huskeregler som bør være på plass for at et bilde skal fungere godt.

  • Selg produktet ditt! Driver du med blomster, så må det være blomster i bildet. Driver du frisør, så må det fokusere på hår. La budskapet være tydelig og vis hva du driver med!
  • Skap følelser og historie. Et bilde som spiller på følelser eller behov blir enklere lagt merke til! Har bildet en historie i seg, så fester budskapet seg bedre.
  • Impact – lag et smell og vær kreativ! Anonyme bilder fungerer sjeldent godt til reklame. Tallene varierer ut i fra undersøkelser, men vi blir utsatt for 4000-10000 billedlige inntrykk hver dag, men bare rundt 100 slipper igjennom “filteret” vårt. Man teller views, men det som virkelig teller er å blir husket, som igjen skal bli til konverteringer.
  • Formidle bedriftens strategi og budskap. Er dere veldig miljøbevisste, så kanskje dere bør ha grønt med i bildene. Er dere en lavpriskjede, så kanskje kan man tørre være litt cheesy. Finn deres stemme og gjør den lettfattelig.
  • Sist men ikke minst, lag en nerve! Men samtidig er det viktig å ikke gå over streken. Driver dere entreprenørfirma, la arbeiderne være skitne og “rugged”, men er dem i høyden så ha på dem sikring. Det er en fin linje i mellom nerve og useriøs, men som oftest kan man dra det lengre enn man tror. Husk at i et bilde må alt overdrives for å synes.

Alt dette oppfatter øyet vårt umiddelbart. Enten det trigger en umiddelbar reaksjon eller det biter seg fast i minnet, så har du vunnet. For enkelte kan dette sikkert høres litt overveldende ut, nesten litt vanskelig å tro på at så mange små elementer skal utgjøre en så stor forskjell. La meg sammenligne dette med å gå inn i et rom – i det sekundet du går inn i rommet får du en følelse av rommet. Er det en peis med flammer i, så får du stemning. Er det ekslusiv materialer, så får du en kvalitetsfølelse. Ser møblene komfortable ut, så får du lyst til å slå deg ned. Er bordet delikat dekket, så kjenner du kanskje på sultfølelsen. Vi evner å absorbere visuelle inntrykk ekstremt raskt, og det er en fordel du bør utnytte.

En bilberger ute og kjemper mot elementene! Det er snøstorm, modellen er isete og “rugged”, det er historie i bildet og man kjenner nesten kulden på kroppen. Tydelig hva han driver med! En funfact er at dette bildet ble tatt på en solskinnsdag i Bodø, en mann med spade kastet opp snø, og en sto med løvblåser og blåste det på modellen.

Selvfølgelig kan man også begynne å snakke om de dramaturgiske grepene som hører fotofaget generelt til, som komposisjon, lys, farger, standpunkt – listen er veldig lang. Men det er noe som blir gjort av enhver profesjonell fotograf, og derfor velger jeg å fokusere på de tingene som er spesifikt for kommersielle behov. Ved å være bevisste på dette vil du som oppdragsgiver kunne være mer klar på hva du ønsker deg, og hva du forlanger av resultater. For du skal stille krav til bildene som blir brukt, om dem ikke gjør jobben sin, så har du kastet bort penger både på å få bildene tatt, og når bildene ble brukt i annonser og kampanjer.

Men er ikke video det som er i skuddet om dagen? Er ikke video best? En god video er et veldig bra virkemiddel! Det samme er en god logo, en god grafisk profil, en god hjemmeside m.m. – det beste er så klart om alt dette spiller på lag og gjør hverandre bedre. Men en dårlig video er så absolutt ikke et godt virkemiddel! Nyere undersøkelser (2017) viser også at foto genererer mer engasjement enn video på Instagram, mens på Facebook skiller det bare 0,2%. Og mens video kun kan vises på skjerm, kan foto vises på skjermer, folieres på biler, brukes på visittkort, i papirannonser, brosjyrer – bare fantasien setter grenser. Rett og slett enklere å oppfatte og mer anvendelig til en langt lavere produksjonskostnad. Men er det budsjett til begge deler, så gå for begge.

Videoen starter med en kontorbygning, og går over i et intervju mot en hvit vegg. Du er nødt til å lese teksten eller se 45 sekunder med video for å oppfatte budskapet. Annonsøren er innenfor oljenæringen, men det er helt umulig å oppfatte visuelt. (Faksmile Facebook)

Hva med stockbilder, kan man ikke bare bruke det og spare penger? Getty Images som er en av de største på stockbilder i verden holdt er foredrag for oss i Norske Reklamerfotografer i 2018 hvor dem understreket behovet for stockbilder med Skandinavisk og Nord-Europeisk estetikk og feel. Det er en av utfordringene med Stockbilder, flesteparten er fotografert i USA, UK eller i Asia og har ikke en skandinavisk look. Det er jo noe vi nordmenn selv merker når vi reiser rundt i verden på ferie, at andre land har helt andre utrykk og sans for estetikk. Vi ser at det er Amerikanske studenter på bildene i fra campus og vi kjenner ikke igjen verneutstyret med en stor rød X som de bruker i USA – øyet avslører det, og vi relaterer ikke emosjonelt til innholdet. Men det største problemet er jo at bildene ikke er “ekte”. De er ikke av dine folk, av ditt utstyr, i ditt område eller av din bedrift – det blir one size fits all; det er lagd for å passe alle, men de færreste ser veldig bra ut i det.

Har du videre lyst på noen gode sparetips for å holde nede kostnadene på fotograferingen? Eller har du lyst til å lese om de viktige tingene du må huske på før du bestiller bilder? Del 2 av dette innlegget er like rundt hjørnet, og da får du disse tipsene samt fler smarte ting du må tenke igjennom på forhånd – som for eksempel et av de vanligste tilfellene – hvilket format skal bildet være i?

SmartPåNett – Med smarte bilder – Del 2