For noen uker siden var jeg i møte med et byrå i Oslo, dem skulle endre litt fokus, noe som gjorde at dem skulle fokusere mere på bruk av foto i tiden som kommer. Vi satt der å snakket om foto, og etter en stund så sa han noe interessant – “Hvordan snakker man best om foto, for at kundene skal ha lyst til å bruke det?” For meg som reklamefotograf så er jo det åpenbart, men når en reklamemann der ute kan si den setningen, så er det sikkert ikke alltid så lett å være en kunde som skal ta beslutninger oppe i dette mylderet av muligheter.

La meg gi deg svaret med en gang: Tid! Er det en ting vi har mangel på i 2019, så er det tid. “Et bilde forteller mer enn tusen ord” er et uttrykk som eksisterer av en grunn. Du kan sitte på tog, t-bane eller en buss å svisje forbi i høy hastighet – og enda oppfattet du hva dette var. Det er den fantastiske og unike egenskapen til foto!

En annen ting jeg vil nevne, og som henger sammen med tid, er innsalg! Det er mange som produserer godt innhold, enten det er tekst, hjemmeside, video, annonsørinnhold m.m. Tidsklemma blir bare stadig trangere, både hjemme og på jobb – det kjenner vi alle på. Har du da tid til å se videoer eller lese tekster, for å se om dette er interessant for deg? Ofte trengs noe som kan dra deg inn umiddelbart, som kan være kombinert innkaster og forrett – noe som lokker deg inn, og som gir deg lyst til å bli litt til. Og der er fotografiet helt unikt.

Når Nord Universitet bruker dette bildet, så gjetter du kanskje at dem har spennende maritim forskning i nordområdene? Og du får gjerne ekstra lyst til å høre hva som er historien bak det spennende bildet.

Video har vært en trend lenge, og det med god grunn. Mange bedrifter har også gjort den nødvendige investeringen og fått videomateriale som kan konkurrere om oppmerksomheten til folk. Men ferske tall viser at video har både stagnert, og faktisk gått litt tilbake. Og det er ikke mere merkelig enn at man går i seg selv – hvor mye video har man tid til å se i løpet av en dag? Youtube, Netflix, Facebook, Instagram Stories, Snapchat, Facebook Stories – så kommer reklamen (eller innhold om du vil) etter det. Foto er umiddelbart – det skjer med en gang. Nå betyr ikke det at man skal gi opp video, men heller at man må være bevisst på at video ikke nødvendigvis alltid er den riktige løsningen, selv om det er en trend.

La meg slenge på helt på tampen at det også er viktig at bildene skiller seg ut, dersom det skal være noe mer enn dekorativt. Tall er at man ser opp mot 20.000 bilder om dagen, og at forbrukeren gir deg maks 2 sekunder i snitt før mulighetens vindu lukker seg. Når du handler middag i dag, tell antall bilder som vil ha deg til å handle nettopp deres produkt. Da skjønner man hvor viktig det er å være synlig.

Fest, musikk, latter og maritimt preg? Malstraumfestivalen så klart.